Yakında Li-Fi Teknolojisi Sayesinde Ampullerle İnternete Bağlanacağız!

Wi-Fi’ye alternatif olarak Li-Fi teknolojisi sayesinde led ampullere yerleştirilecek vericiler ile ışık aracılığıyla internet erişimi sağlanılacak.

Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal, Wi-Fi’ye alternatif olarak gösterilen Li-Fi teknolojisi ile led ampullere yerleştirilecek vericiler aracılığıyla ışık sayesinde internet erişimini sağlanılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Li-Fi teknolojisini anlatan görsel.

Murat Uysal, Li-Fi teknolojisine ilişkin AA muhabirine röportaj verdi.

Li-Fi’nin led ampullerin hem ışık ile aydınlatma hem de kablosuz internet iletimi için kullanılabileceğini yeni bir teknoloji olduğunu dile getiren Uysal, bu teknoloji sayesinde evlerdeki, metrolardaki, ofislerdeki tüm led ampullerin adeta birer kablosuz modeme dönüşeceğini söylemen,n mümkün olduğunu dile getirdi.

Murat Uysal, “Bu sayede internete ampuller üzerinden bağlanmak mümkün olacak. Kablosuz haberleşmede çığır açacak bir teknoloji. Yaygınlaşmasıyla birlikte telekomünikasyon sektöründe büyük değişimlere yol açacak ve özellikle Wi-Fi teknolojisine alternatif olacak.” diye konuştu.

Akıllı cihazlar ile internetten faydalanan kullancı.

“DÖRT YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Özyeğin Üniversitesi olarak Li-Fi konusunda 4 yıla yakın uzun bir zaman içinde çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Uysal, araştırma ekibi ile konunun en başında teorik araştırmalar gerçekleştirdiklerini, daha sonrasında yaptıkları kavramsal tasarlamalar ile uluslararası camiada yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

Çalışmalarının ikinci bölümünde ise bu teorik raporlar ve sonuçları pratiğe dönüştürmeye ve prototip duruma getirmeye başladıklarını ifade eden Uysal, 10 kişilik ekip arkadaşlarımız ile yaptıkları çalışmalarda hedefin prototip sistemini minyatürleştirmek ve bütün led ampulün içine yerleştirilebilecek şekilde minyatür haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ampullere internet erişimini sağlamanın çeşitli yollarının olduğunu fakat kendilerinin fiberobtik kablo üzerinden iletme sitemi üzerinde çalıştığını söyleyen Uysal, “Daha sonra ampulden de Li-Fi teknolojisi ile internet son kullanıcıya tırmanacak.” ifadesini söyledi.

“Wİ-Fİ MODEMLERİNDEN YAKLAŞIK OLARAK 10 veya 100 KAT DAHA HIZLI”

Uysal, bu alanda Almanya, İngiltere Çin ve Türkiye’de çalışmalar devam ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin hazırlanan Li-Fi Uluslararası Standardına büyük ölçüde katkı sağladığını, Özyeğin Üniversitesi adına işleme alınan uluslararası çalışmalara 2015 yılından beri katıldığı ifade etti.

Li-Fi teknolojisini andıran ampül.

Prof. Dr. Uysal, led ampulden gönderilecek internetin önceki aşamasında laptop ve akıllı telefonlara takılacak çok küçük bir USB port ile alınacağını ifade ederek, daha sonra sistem üreticilerin bu portları diz üstü bilgisayar ve cihazlara entegre edilebileceğini ifade etti.

Fiberobrik altyapı ile beraber ampule kadar iletilecek internetin geliştirilen cihazlar ile alınabileceğini yineleyen Uysal, “Li-Fi normal modemden aşırı derecede hızlı olacağını ifade etti. 5G ötesi olarak ifade ediliyor. 10 veya 100 kata kadar olan oranda daha çok hızlı olacak. Özellikle restoran, havaalanı gibi çok yoğun internet kullanılan ortamlarda Li-Fi teknolojisi önemli bir  teknoloji olacak.”şeklinde ifade etti.

“2019 SONUNDA PİLOT UYGULAMALARINI ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE GÖRECEĞİZ”

Uysal, teknolojinin ne zaman hayata gireceğine dair şu bilgileri verdi:

”Teknoloji standardının tamamlanması 2018 yılını bulması bekleniyor. Pilot uygulamaların ise 2019 yılda başlıyacağını, ilk pilot ülkelerden birisinin ise Türkiye olacak. Bu patent için Özyeğin Üniversitesi adına başvurumuzu yaptık.”

Geleceğin Ev Robotu Google Home Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir